| Masowe ataki phishingu! |
|
|
| 21.04.2008. | ||||
Strona 1 z 2 ![]() Po sieci krążą maile łudząco podobne do zaproszeń z naszej-klasy i fotki.pl. Klikając w link, przekierowujący na rzekomą stronę portali, pojawia się strona startowa z okienkiem do logowania. Choć wygląda ona identycznie jak oryginał, różni się od niego adresem. Fałszywe maile pochodzą z adresów poprzedzonych liczbami np. www3.nasza-klasa.pl. Jest to phishing, czyli wyłudzanie loginów i haseł poprzez logowanie się ze strony fałszywego serwisu. - Konto na portalu fotka.pl mam już od jakiegoś czasu. Zdziwiło mnie jednak, że otrzymałem list z serwisu www.fotka.pl na adres służbowy, a nie prywatny - pisze na Alert24 enter7. - To mnie zaniepokoiło, ponieważ adresu służbowego nigdy nie używałem w portalu. Sprawę zgłosiłem administratorom serwisu. Nie wiedzieli, że ktoś próbuje wyłudzić dane przy użyciu strony łudząco podobnej do głównej strony ich portalu. Administratorzy obiecali, że umieszczą komunikat na stronie głównej, jednak od piątku, gdy zgłaszałem sprawę, nie widzę go na portalu - dodaje enter7. - Dostaliśmy informacje od naszych Internautów, że ktoś próbuje wyłudzić dane poprzez podszywanie się pod nasz serwis. To nie pierwszy raz, kiedy tak się dzieje - mówi pracownik serwisu fotka.pl. - Umieściliśmy na stronie głównej informację o fałszywym mailu. Prosimy wszystkie osoby, które dostaną taki list, żeby w niego nie wchodziły, a tym bardziej nie klikały w link w nim zawarty. Nie jesteśmy w stanie walczyć z phishingiem. Wykrycie osoby, która jako pierwsza zaczęla rozsyłać fałszywe maile jest niemożliwe - każda osoba, która kliknęła w link z maila zostaje przekierowana na stronę z wirusem, który instaluje się na komputerze i dalej rozsyła z niego maile do innych osób. Jedyne co możemy zrobić, to informować użytkowników o problemie - dodaje pracownik. |
||||
| « poprzedni artykuł | następny artykuł » |
|---|








